"Kritisch met een positieve noot"

MYLENE KOEKEN-SEGERS

Sparringsessies helpen je vooruit, nu en in de toekomst

Wanneer je niet alleen ín je bedrijf maar ook áán je bedrijf wilt werken, dan is een sparringpartner een echte musthave. Of wanneer je ergens tegenaan loopt of er geen vooruitgang meer zit in je organisatie, kan het verstandig zijn om hierover eens goed te gaan sparren. Sparren is een gespreksvorm om elkaar scherp te houden, kennis te delen of om tot nieuwe/betere inzichten te komen. Je gaat met een kritische kijk  een gesprek aan over een probleem.

Sparren kan met verschillende mensen, zoals collega’s, experts, brancheverenigingen etcetera. Dit kan zowel binnen je eigen branche als daarbuiten. Sparren buiten je branche kan het voordeel geven dat er niet direct wordt gekeken naar het product of dienst dat je aanbiedt, maar meer gesproken wordt op het gebied  van meer algemene zaken zoals marketing & sales, personeel en/of huisvesting.

7 redenen waarom een sparringpartner van toegevoegde waarde is voor jou èn jouw bedrijf:

  1. Een sparringpartner heeft geen persoonlijke belangen in jouw bedrijf.
  2. Een sparringpartner kan jou als klankbord richting geven of je op de juiste weg zit.
  3. Een goede sparringpartner is een snelle denker en/of een analytische denker. Daarmee kan hij of zij uit jouw warboel van gedachten snel tot de essentie komen en de vinger op de gevoelige plek leggen.
  4. Een sparringpartner is een generalist en kan daardoor in de breedte met je meedenken en je adviseren daar waar nodig een specialist in te huren om de details te bespreken of controleren.
  5. Door regelmatig te sparren met een sparringpartner vergroot je je effectiviteit en houd je de groei en voortgang in je eigen ontwikkeling en die van je bedrijf. Door je een duwtje in de rug te geven kan je met vertrouwen verder.
  6. Een goede sparringpartner geeft te denken. Wees dus niet bang voor de confrontatie en kritische feedback. Een sparringpartner is meer dan alleen een coach die enkel naar je luistert.
  7. Een sparringpartner helpt je op de lange termijn te denken. Niet alleen wat nu goed is voor je, maar ook op de lange termijn.